Bao buns: din nya favorit

Bao buns är en välkänd asiatisk maträtt som har vunnit popularitet runtom i världen. Dessa mjuka ångade bröd fyllda med läckra ingredienser har blivit en favorit bland matfantaster som vill uppleva nya smaker. Men var kan man köpa dessa godbitar? Och hur kan jag laga dem själv? I denna artikel kommer vi att ta en titt på olika alternativ för att köpa bao buns, recept och hur du tillagar frysta bao buns.

Vad är bao buns?

Bao buns är en traditionell kinesisk maträtt som har blivit alltmer populär i västvärlden under de senaste åren. De är ångkokta bröd som är fyllda med olika ingredienser som kött, grönsaker och såser. Bao buns är liknande till utseendet som hamburgerbröd, fast mer ångade och mjuka. Det finns två huvudsorter av bao buns: vita och bruna. De vita bao-buns är gjorda av mjöl, vatten, socker och jäst, vilket ger dem en mjuk och seg konsistens. De bruna bao-buns är gjorda med vetemjöl och vetekli och har en mer robust konsistens och en nötig smak.

Bao buns serveras vanligtvis som en del av en måltid, men de kan också avnjutas som en del av en plockmat eller som en snabb och lätt lunch. De är vanligtvis fyllda med kött, som fläskkött, kyckling eller nötkött, men vegetariska alternativ med tofu och grönsaker blir allt vanligare.

Köpa bao buns

Det är inte alltid lätt att veta var man kan köpa bao buns, och utbudet i vanliga butiker kan vara mycket litet eller obefintligt. Prova följande förslag:

1. Onlinebutiker

Det finns flera onlinebutiker var du kan köpa bao buns - till exempel Pongmarket. Detta är särskilt bra om du inte har någon asiatisk livsmedelsbutik i närheten. Du kan hitta ett brett utbud av båda färska och frysta varianter på nätet och få dem levererade direkt till din dörr. Se till att läsa recensioner och jämföra priser innan du köper.

2. Lokala asiatiska livsmedelsbutiker

Om du har en asiatisk livsmedelsbutik i din stad är det troligt att du kan hitta bao buns där. Det är en bra idé att ringa och fråga butiken innan du åker dit för att se till att de har dem på lager. Det finns också en chans att butiken säljer färska bao buns som du kan ånga upp hemma.

3. Restauranger

Om du inte vill köpa och laga bao buns själv kan du alltid besöka en asiatisk restaurang och beställa dem där. De flesta asiatiska restauranger serverar bao buns som en del av sin meny, och du kan vanligtvis välja mellan olika fyllningar och smaker.

Hur man tillagar frysta bao buns

Om du vill prova på denna delikatess men inte har tid att laga dem från grunden, finns det alternativ som frysta bao buns.

När du köper frysta bao buns, se till att kontrollera ingredienserna. Vissa märken innehåller tillsatser eller konserveringsmedel, medan andra har en mer naturlig ingredienslista. När du väl har hittat det märke du vill ha, kan du börja förbereda degbollarna.

Ta ut bao bunsen från frysen och låt dem tina i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Placera sedan bao bunsen på en ångkorg eller ett durkslag som passar i en wok eller kastrull. Fyll en wok eller kastrull till hälften med vatten och sätt på en ånginsats. Låt vattnet koka upp och placera ångkorgen eller durkslaget ovanpå insatsen. Ånga bao bunsen i cirka 8-10 minuter tills de är varma och mjuka. Ta sedan bort dem från ångkorgen och servera dem genast med din favoritfyllning. Bon appétit!

Laga bao buns själv

Om du vill ha en mer personlig touch på dina bao buns kan du laga dem själv hemma. Här är en enkel och läcker recept:

Ingredienser:

  • 450 g vetemjöl
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 msk socker
  • 240 ml mjölk
  • 3 msk olivolja
  • En nypa salt

Instruktioner:

  1. Blanda vetemjöl, torrjäst och socker i en stor skål. Tillsätt mjölk, olivolja och salt och rör om tills degen är jämn och elastisk.
  2. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta och skär den i 12 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och platta till den med handflatan.
  3. Lägg bollarna på en mjölad yta och täck med en fuktig handduk. Låt degen vila i cirka 1 timme tills den har dubblats i storlek.
  4. Värm upp en wok eller kastrull med en ånginsats. Placera bao bunsen på ånginsatsen och ånga i cirka 10-12 minuter tills de är varma och fluffiga. Ta sedan bort dem från ångkorgen och servera dem med din favoritfyllning.

Att laga bao buns från grunden kan verka skrämmande för många, men med rätt ingredienser och steg-för-steg-instruktioner är det faktiskt enkelt och roligt att göra. Du kan även experimentera med olika smaker och fyllningar för att skapa din egen unika variant av bao buns. Om du är nyfiken på att prova på detta spännande matlagningsexperiment, varför inte bjuda in några vänner och ha en bao bun-kväll tillsammans? Medan ni väntar på att degen ska jäsa kan ni förbereda olika fyllningar och sedan låta var och en fylla sina egna bao buns. Det kommer garanterat bli en minnesvärd kväll med massor av god mat och skratt!