Beräkna ditt BMI

Att ha koll på sitt BMI är bra för att få en bättre uppfattning om din vikt är sund eller ej. Här hjälper vi dig att ta reda på ditt BMI!

Vad är BMI?

BMI är en ett mått på en persons kroppsvikt i förhållande till personens längd. Genom att beräkna ditt BMI kommer du få reda på om du är:

  • Underviktig
  • Har en normalvikt
  • Är överviktig
  • Lider av fetma

Vad betyder BMI?

BMI är en förkortning för Body Mass Index som på svenska översätts till kroppsmasseindex.

Vad är normalt BMI?

Normalt BMI är 18,5 – 25, oavsett om du är man eller kvinna. Då ditt BMI beräknas individuellt utifrån kroppsvikt och kroppslängd kommer formeln alltid vara densamma, oavsett kön.

  • Undervikt = 18,5 eller mindre
  • Normalvikt = 18,5 – 25
  • Övervikt = 25 – 30
  • Fetma = 30 eller mer

Hur räknar man BMI?

Du kan beräkna ditt BMI genom en matematisk formel som är något komplex. BMI-formeln lyder som följande: Din kroppsvikt i kilo delat med din kroppslängd i meter i kvadrat = ditt BMI.

Kroppsvikt (kilo) / Kroppslängd (m)² = ditt BMI

Du kan även göra det enkelt för dig och räkna ut BMI hos Kirurgkliniken.se, som erbjuder en simpel BMI-kalkylator. Här kan du lätt som en plätt knappa in dina uppgifter om vikt och längd och sedan klicka på ”Räkna ut BMI” för att få svar på vilken BMI-skala du hamnar på.

I jakt på normalt BMI

Har du beräknat ditt BMI och hamnat på antingen undervikt, övervikt eller fetma? Då är det läge att se över din tillvaro och sträva mot att hamna under kategorin normalvikt. Man mår inte bra utav vare sig undervikt eller övervikt och detta är något som kan påverka vardagen enormt.

I grund och botten är det ganska simpla regler som behöver följas för att nå ett normalt BMI. Resan må vara lång och tuff men det enda du behöver tänka på och troligtvis då justera är dina kostvanor samtidigt som du ser till att komma i gång med någon typ av träning.

Lägg om kosten med nyttig mat

Kosten utgör den allra viktigaste delen i jakten på normalt BMI. Är du själv inte en sådan person som uppskattar att handla eller har du problem med fantasin när det kommer till att laga? Då kan en nyttig matkasse vara det perfekta valet för dig. På jamformatkassar.se kan du bläddra bland ett brett sortiment av nyttiga matkassar.

Efter kosten kommer träningen. Genom träning kommer du kunna pusha fram resultaten på ett mer effektivt sätt. Fördelaktigt är att välja en träningsform som du själv känner att du klarar av och tycker om, samtidigt som du tänjer på gränserna för att förbättra dina mål och resultat hela tiden.

1177.se kan du läsa mer om konsekvenserna av övervikt och fetma.