Dumplings

Dumplings, eller även känt som wontons, är en populär asiatisk rätt som har blivit alltmer tillgänglig i svenska mataffärer. Men med så många varianter och märken att välja mellan kan det vara svårt att bestämma vilka som är de bästa. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på olika typer av dumplings och ge dig tips på vad du ska tänka på när du köper frysta dumplings.

Köpa dumplings - var finns de?

Om du vill köpa dumplings men inte vet var du ska börja, finns det flera alternativ att välja mellan. Först och främst kan du besöka en asiatisk livsmedelsbutik. Dessa butiker brukar ha ett stort urval av färska och frysta dumplings som du kan köpa. De har även olika typer av fyllningar att välja mellan, så du kan experimentera med olika smaker.

Ett annat alternativ är att köpa dumplings online. Det finns flera webbplatser som specialiserar sig på asiatiska livsmedel som säljer dumplings -till exempel Pongmarket.se. Du kan enkelt söka och jämföra priser och utbud, och sedan beställa direkt från webbplatsen och få dumplingsen levererade till din dörr. Slutligen kan du också besöka specialiserade dumplingsrestauranger för att smaka på olika varianter av dumplings och få inspiration till dina egna kreationer.

När du köper dumplings, oavsett om det är från en butik eller online, är det viktigt att kolla på fyllningen och ingredienserna. Vissa dumplings kan innehålla kött, medan andra kan vara vegetariska eller veganvänliga. Se till att kolla på ingredienserna för att undvika allergener eller för att hitta dumplings som passar din kost. Du kan också titta på recensioner och betyg för att få en uppfattning om vilka dumplings som är populära och värda att prova på.

Slutligen, när du väl har köpt dina dumplings, finns det många sätt att tillaga dem. Ångning är en populär metod som ger dem en mjuk och läcker textur, medan stekning ger en knaprig yta. Du kan också koka dumplings eller lägga dem i soppor för extra smak och näring. Oavsett hur du väljer att tillaga dem, är dumplings en utsökt och mångsidig maträtt som du

Tips för att köpa frysta dumplings

Om du vill prova på att laga dumplings hemma kan du köpa frysta dumplings i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker. När du köper frysta dumplings är det viktigt att kolla på ingredienserna och välja dem som innehåller högkvalitativa och naturliga ingredienser. Du kan också välja dumplings som är gjorda av fullkornsdeg eller glutenfri deg om du föredrar det. Tänk också på att välja dumplings med en fyllning som passar dina smakpreferenser.

Hur tillagar man dem?

Dessa små, fyllda degknyten finns i olika varianter som tillagas på olika sätt. Men vad gör man om man köper frysta dumplings? Hur tillagar man dem för att få bästa möjliga smakupplevelse? Här är tre sätt att tillaga frysta dumplings på.

Stekning

Att steka frysta dumplings är ett populärt sätt att tillaga dem. Börja med att värma upp en stekpanna med neutral olja (till exempel solrosolja) på medelhög värme. Lägg sedan ner dumplingsen i stekpannan med fyllningssidan neråt, men var försiktig så att de inte fastnar i stekpannan. Stek dem i ca 2-3 minuter tills de får en gyllene och krispig yta. Tillsätt sedan en halv deciliter vatten i stekpannan och sänk värmen. Låt dumplingsen ånga klart under lock i ca 5-6 minuter tills vattnet har kokat bort.

Ångkokning

Ångkokning är ett annat sätt att tillaga frysta dumplings på. Börja med att sätta på en kastrull med vatten och låta det koka. Placera sedan dumplingsen på ett ånginsats och sätt den på kastrullen. Se till att ånginsatsen inte rör vattnet. Låt dumplingsen ånga i ca 10-12 minuter tills de är genomkokta.

Kokning i buljong

Att koka frysta dumplings i buljong ger en extra smakdimension till rätten. Börja med att värma upp din favoritbuljong i en kastrull. Lägg sedan ner dumplingsen i buljongen och låt dem sjuda i ca 6-8 minuter tills de är genomkokta. Servera sedan dumplingsen i en skål tillsammans med buljongen och lite grönsaker om du vill.

Olika typer

Dumplings är en maträtt som har blivit allt mer populär i Sverige de senaste åren. Dessa små, fyllda degbollar har en lång historia och har funnits i asiatisk matkultur i flera århundraden. Idag serveras de på allt från fina restauranger till gatukök runt om i världen, och det finns många olika varianter att prova på.

1. Traditionella dumplings och deras ursprung

Dumplings har sitt ursprung i Kina, där de har ätits i över 1 800 år. De var ursprungligen en maträtt som serverades under det kinesiska nyåret, men har sedan dess spridit sig över hela världen och blivit en favorit bland matälskare. Traditionella dumplings är gjorda av en tunn deg som fylls med olika sorters kött, grönsaker eller ost och sedan ångas eller kokas i buljong.

2. Jiaozi – en kinesisk variant av dumplings

En av de mest populära varianterna av dumplings är jiaozi, som är en kinesisk variant av maträtten. Jiaozi är små, fyllda degbollar som vanligtvisär fyllda med fläsk, kyckling eller grönsaker och serveras med sojasås eller chiliolja. Dessa dumplings är vanligtvis formade som halvmånar och är en viktig del av den kinesiska nyårsmaten. Jiaozi kan också vara friterade eller stekta för en krispigare textur.

3. Gyoza – en japansk variant av dumplings

En annan populär variant av dumplings är gyoza, som har sitt ursprung i Japan. Gyoza liknar jiaozi men är vanligtvis mindre och har en tjockare deg. De fylls vanligtvis med fläsk, kål och vitlök och serveras med ponzu-sås eller vinäger. Gyoza är ofta stekta för att ge en krispig yta och serveras som en förrätt eller en del av en huvudrätt.

4. Mandu – en koreansk variant av dumplings

Mandu är en koreansk variant av dumplings som är fyllda med kött, grönsaker och glasnudlar. Dessa dumplings är vanligtvis stekta och serveras med sojasås eller chilipasta. Mandu finns även i en vegetarisk variant som är fylld med tofu och grönsaker. En annan populär variant av mandu är kimchi mandu, som innehåller den koreanska fermenterade grönsaken kimchi.