Nudlar - vilken är nyttigast?

Nudlar är en av de mest populära snabbmaterna i världen, och det är inte svårt att förstå varför. De är lätta att tillaga, smakar gott och kan varieras i all oändlighet. Men med en mängd olika nudlar att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken som är nyttigast. I denna artikel kommer vi att titta på olika typer av nudlar och vilken som är nyttigast för dig.

Traditionella nudlar vs. snabbnudlar

Traditionella nudlar -som du kan köpa online hos Pongmarket.se, görs vanligtvis av mjöl, vatten och salt. De kan vara gjorda av vetemjöl, ris eller bovete och finns i olika former som spaghetti, udon, soba och ramen. Dessa nudlar kokas vanligtvis i några minuter och används sedan i rätter som soppor, stir-frys eller kalla sallader.

Snabbnudlar å andra sidan är en annan historia. De är gjorda av förkokta och torkade nudlar som sedan kan tillagas genom att hälla varmt vatten över dem. De är ofta smaksatta med kryddiga pulver, som kryddor eller buljong, och kan ätas direkt ur förpackningen. Snabbnudlar är vanligtvis mycket billigare än traditionella nudlar men är också mindre näringsrika.

En annan viktig skillnad mellan traditionella nudlar och snabbnudlar är mängden natrium i dem. Snabbnudlar innehåller mycket höga nivåer av natrium, vilket kan öka risken för hjärtproblem och högt blodtryck. Dessutom innehåller de ofta skadliga tillsatser som natriumglutamat och palmolja, vilket kan ha negativ påverkan på hälsan på lång sikt.

Så, vilka nudlar bör du välja om du vill ha en hälsosam kost? Traditionella nudlar är definitivt bättre än snabbnudlar, eftersom de är gjorda av naturliga ingredienser och innehåller högre fiber- och proteininnehåll.

Vilka är de nyttigaste nudlarna?

Det finns en mängd olika nudlar att välja mellan, och var och en har sina egna smaker och texturen. Här är några av de vanligaste nudlarna du kan hitta på marknaden:

Shirataki-nudlar: Dessa nudlar är gjorda av konjacrot och har en mycket låg kalori- och kolhydratmängd. De är också glutenfria och innehåller ingen natrium eller socker.

Soba-nudlar: Dessa nudlar är gjorda av bovete och är en bra källa till vitaminer och mineraler. De är också låga i fett och natrium.

Vollkorn-nudlar: Dessa nudlar är gjorda av fullkornsvete och innehåller mer fiber än vanliga nudlar. De är också en bra källa till komplext kolhydrat och protein.

Risnudlar: Dessa nudlar är glutenfria och innehåller ingen kolesterol eller fett. De är också lätta att smälta och passar bra för personer med känslig mage.

Sötpotatisnudlar - Dessa nudlar görs av sötpotatisstärkelse och är vanligt förekommande i koreanska rätter. De har en genomskinlig och geléaktig konsistens och är kända för sin söta smak. Sötpotatisnudlar är också rika på fibrer och vitaminer.

Shirataki nudlar - Dessa nudlar görs av konjac-rot och är ett bra alternativ för de som vill minska sin kolhydratintag. De innehåller nästan inga kalorier eller kolhydrater och är rika på fiber.

Tänk också på att det inte bara handlar om vilken typ av nudlar du väljer, utan också hur du tillagar dem och vilka ingredienser du använder tillsammans med dem. Att blanda nudlar med grönsaker och proteiner som tofu eller kyckling kan göra en näringsrik och hälsosam måltid.

Tips för att köpa nudlar online och hur man väljer den nyttigaste nudeln

1. Kolla innehållsförteckningen

Det är alltid viktigt att kolla innehållsförteckningen när du köper nudlar. Se till att nudlarna du väljer har ett högt fiberinnehåll och lågt natriuminnehåll. Undvik även nudlar med högt sockerinnehåll.

2. Välj fullkornsnudlar

Fullkornsnudlar är en hälsosammare variant av nudlar. De är rika på fiber och ger dig en känsla av mättnad längre. Dessutom är de fulla av näringsämnen som vitaminer och mineraler, vilket gör dem till ett bra val för en hälsosam kost.

3. Välj risnudlar

Risnudlar är ett utmärkt val för de som vill undvika gluten. De är också lätta att smälta och absorberar smaker bra, vilket gör dem till en populär ingrediens i asiatiska rätter. Se till att välja risnudlar som är gjorda av fullkornsrismjöl för att få ut det mesta av dess näringsämnen.

4. Undvik snabbnudlar

Som vi nämnde tidigare innehåller snabbnudlar ofta höga nivåer av natrium och kolhydrater, samt skadliga tillsatser. Försök istället att välja färska nudlar eller andra typer av nudlar som är gjorda av rena och naturliga ingredienser.

Men om du verkligen är sugen på snabbnudlar kan du läsa vår guide om hur du väljer de bästa och nyttigaste.

Tankar och rekommendationer för en hälsosam nudelmåltid

Sammanfattningsvis är det möjligt att njuta av nudlar som en del av en hälsosam diet, så längeman väljer de rätta sorterna och kombinerar dem med näringsrika ingredienser. Genom att välja fullkornsnudlar, risnudlar, soba-nudlar eller mungbön-nudlar kan man få i sig viktiga näringsämnen samtidigt som man tillfredsställer sina nudel-cravings. Undvik dock snabbnudlar och nudlar gjorda av vitt mjöl, eftersom de innehåller höga halter av onyttiga ämnen och saknar de näringsämnen som kroppen behöver.

Så nästa gång du står i mataffären och funderar på vilka nudlar du ska köpa, tänk på att välja en nyttigare variant. Kolla innehållsförteckningen, titta efter fullkornsnudlar eller risnudlar och undvik snabbnudlar. Genom att välja rätt nudlar och kombinera dem med näringsrika ingredienser kan du njuta av en hälsosam och god nudelmåltid!